Kury zielononóżki

kura_zielononozka

Krótka historia kury zielononóżki

Kura Zielononóżka Kuropatwiana jest starą rasą kur, rejonu Galicji, rdzennie polską. W czasach zaborów gospodynie hodowały tę rasę nie tylko dla jej świetnych walorów smakowych mięsa i jaj, odporności na choroby, dobrej płodności ale również dla zademonstrowania przywiązania do polskości. W połowie XX w. zanikła, ponieważ nie udało przystosować się jej do chowu wielkoprzemysłowego. Toleruje jedynie małe stada i wolny wybieg na dużym obszarze i w takich warunkach chowa się doskonale. Nie potrzebuje antybiotyków. Dzięki temu zachowała swoje pierwotne cechy ptaka częściowo dzikiego (połowa genów dzikich), nie podlegała żadnym mutacjom i krzyżówkom mającym na celu podnoszenie jej nieśności i wielkości jaja. Jest kurą taką samą jak kilkaset lat temu i znosi takie same jajka. Dużo grzebie, biega i fruwa, do czego potrzebuje mnóstwo energii, a jajko znosi co 2,3 dni. Te cechy powodują, że jajka są wyśmienite ale i nieco droższe.

Spośród wszelkiej dostępnej człowiekowi żywności jajko ma najwyższą biodostępność, gdyż ludzki organizm wykorzystuje aż 90% jego objętości wagowej. Dla porównania, z mięsa – drugiego na liście pod względem biodostępności, ludzki organizm wykorzystuje tylko 60-70%. Obrazując to inaczej: 1kg jaj naszej zielononóżki (18szt.) odpowiada 1,5kg najlepszego mięsa, np. dziczyzny


kury_hodowla

Nasza hodowla kury zielononóżki

Wiosną 2013 roku rozpoczęliśmy hodowlę kur zielononóżek. Nasze stado pochodzi z rodu ZS-11. Jesteśmy pod stałą opieką Powiatowego Lekarza Weterynarii w Pabianicach.
Uczestniczyliśmy w wykładach organizowanych przez fachowców z dziedziny drobiu. Pełni zapału i optymizmu ruszyliśmy z hodowlą naszych kur.

Nasze jajka – jajka od rasowych zielononóżek kuropatwianych (nie krzyżówek) zawierają wszystko co jest potrzebne do życia człowiekowi (z wyjątkiem wit. C). Naszym celem nie jest to, by jajko było najtańsze. Ma być zdrowe, wyborne w smaku i zachować wszystkie wartości dzikiej natury. Cel ten realizujemy z powodzeniem. Dla smakoszy każde nasze jajko jest wydarzeniem kulinarnym. Wielu nie wyobraża już sobie stołu bez nich.


jakub_opakowanie

W naszej ofercie znajdziecie Państwo:

Jaja klasy L (63-73g)
Jaja klasy M (53-63g)
Jaja klasy S (poniżej 53g)

Pakowane w pudełkach po 10 szt. lub platonkach po 30 szt.

Jaja lęgowe
Kurki jednodniowe (pisklęta)
Kurki 5-,6-,7- tygodniowe
Koguty

Najzdrowsze jajka w Polsce!

Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do skontaktowania się z nami. Wszelkie dane znajdziecie Państwo w zakładce KONTAKT